SAYA AKAN BANTU ANDA DALAM JUAL BELI HARTANAH ANDA

Salam, saya Jamel perunding hartanah. Ikuti blog saya untuk tips dan artikel terkini mengenai hartanah. Atau hubungi saya jika anda perlukan bantuan untuk jualan rumah. 


Jom sertai group Telegram saya untuk perkongsian pantas tips-tips jual beli hartanah, listings & topik-topik hartanah yang terkini. Ianya PERCUMA!  

Artikel Terkini

Terma Surat Tawaran Pinjaman Yang Perlu Anda Tahu. Jaga-jaga dengan Point No. #10

T
surat tawaran pinjaman perumahan

Sebelum anda tandatangan surat tawaran pinjaman anda, pastikan anda faham isi kandungan dan terma yang ditawarkan. Anda mungkin rasa gembira apabila pihak bank meluluskan pinjaman perumahan anda. Tetapi, kita perlu tahu, pinjaman yang diberikan benar-benar yang kita inginkan dan supaya kita berjaga-jaga untuk terma-terma yang mungkin akan merugikan kita. Ada sesetengah bakal peminjam yang cerdik...

Formula Pengiraan Duti Setem Untuk 2 perjanjian

F
pengiraan duti setem

Apa itu duti setem? Mungkin ada di antara pembeli-pembeli baru yang keliru tentang duti setem. Secara mudah duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. Sudah semestinya ia melibatkan sedikit pengiraan duti setem. BACA: AKTA DUTI SETEM 1949 Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi...

6 Tips Lulus Pinjaman Bank Dengan Mudah

6
lulus pinjaman bank - bank malaysia

Melalui sedikit sebanyak pengalaman yang lepas dalam menguruskan pinjaman, saya mendapati terdapat ramai prospek pembeli terutamanya yang bekerja sendiri sukar ataupun tidak lulus pinjaman bank untuk pembelian rumah gagal walaupun mempunyai sumber pendapatan yang kukuh dan wang yang banyak. Ada banyak sebab mengapa bank tidak meluluskan pinjaman anda dan ada banyak sebab juga bank senang nak...

Cukai Keuntungan Harta Tanah Dan Kesannya Kepada Pemilik Hartanah

C
Cukai Keuntungan Harta Tanah CKHT

Melalui pembentangan Bajet 2020 yang lalu, ramai yang cakna tentang perubahan pada Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) tetapi ramai yang kurang faham tentang perlaksanaan dan impak dari perubahan polisi ini. Sebelum itu, kita kena tahu apa itu CKHT? Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) dalam bahasa mudah ialah cukai yang dikenakan keatas keuntungan dari hasil...

Bilakah Masa Yang Sesuai Untuk Membeli Rumah?

B
masa yang sesuai untuk membeli rumah

Mungkin anda tertanya-tanya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk membeli rumah? Tak kiralah samada untuk pelaburan atau duduk sendiri? Sebenarnya bila-bila masa pun boleh beli rumah samada beli duduk sendiri atau pelaburan, yang penting kita perlu tahu status kewangan diri sendiri. Kalau hari ini profil kewangan anda tidak mempunyai sebarang masalah, mempunyai modal yang cukup dan anda dapat...

MRTT ATAU MLTT, mana lagi bagus?

M
MRTT ATAU MLTT

Bagi yang bakal-bakal pembeli rumah idaman, jangan pening dan keliru bila pegawai bank anda tanya nak MRTT atau MRTA ke nak MLTT atau MLTA. MRTT/ MRTA dan MLTT/ MLTA ni adalah insurans rumah. Ada juga yang tak pernah dengar pun perkataan ni, apa yang pegawai bank cadangkan, itu yang dia pilih. Apabila terjadi sesuatu, barulah perasan, yang kita beli silap pelan insuran untuk perlindungan rumah...

3 Perbezaan Ketara Pinjaman Konvensional Dan Pembiayaan Islamik

3
pinjaman konvensional dan pembiayaan islamik

Apakah yang membezakan pinjaman konvensional dan pembiayaan Islamik? Pembiayaan Islamik dan Pinjaman Konvensional adalah berbeza dari segi konsepnya. Ramai yang kata pinjaman Islamik merugikan. Ada juga kata Pinjaman konvensional tak bagus. Secara kasarnya konvensional disebut pinjaman, atau bahasa inggerisnya conventional loan, dan pembiayaan Islamik adalah Islamic Financing. Apa bezanya...

3 Kelebihan & Kekurangan Membeli Projek Hartanah Baru

3
KELEBIHAN & KEKURANGAN MEMBELI PROJEK HARTANAH BARU

Apakah kelebihan dan kekurangan membeli projek hartanah baru? Kerap kali saya mendengar berita mengenai situasi pasaran hartanah oversupply kat Malaysia. Pada waktu yang sama, saya berhadapan dengan projek-projek baru yang jual bagai pisang panas. Ada yang habis di’booking’ dalam satu jam. Berebut-berebut orang nak beli rumah. Memanglah ada orang cakap, ala tu cuma booking sahaja...

4 point penting yang perlu tahu sebelum beli hartanah undercon

4
pembelian hartanah undercon

Sekarang ini, ramai orang lebih cenderung untuk membeli hartanah undercon (projek yang masih dalam pembangunan) terutamanya orang muda yang berumur sekitar 25-30 tahun. Ini disebabkan oleh bayaran booking atau deposit untuk beli hartanah undercon tidak banyak berbanding dengan bayaran semasa pembelian hartanah subsales. Selain itu, tawaran rebat, diskaun dan pakej yangmenarik ditawarkan oleh...

Kos Penjualan Hartanah Yang Perlu Pemilik Rumah Tahu

K

Bagi pemilik rumah yang bercadang ingin menjual rumah, mereka perlu mengambil tahu tentang kos-kos yang terlibat di dalam penjualan sesuatu hartanah. Di artikel ini saya kongsikan beberapa perkara yang perlu di ambil kira oleh anda sebagai penjual berkaitan kos-kos terbabit dalam transaksi jual rumah anda tersebut. BACA: 6 TIPS MENJUAL RUMAH ANDA DENGAN MUDAH DAN CEPAT Kos yang terbabit di dalam...

Kepakaran saya..

membantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.