Kos Pembelian Rumah Subsales

K

Nak beli rumah subsales, jangan sampai tersilap bajet dan tak cukup duit simpanan nak bayar beberapa perkara. Anda wajib tahu kos pembelian rumah subsales sebelum letak wang tanda jadi.

Menurut perunding hartanah, Fatin Rahman. Membeli rumah bukanlah suatu perkara yang mudah dan boleh dipandang remeh. Kerana ianya melibatkan banyak modal atau pengeluaran jumlah amaun yang besar.

Ni bukan nak takut-takutkan anda semua untuk beli rumah. Cuma nak bagi pendedahan dan ilmu hartanah yang perlu anda tahu tentang kos yang terlibat bila nak beli rumah jenis subsale.

MjayProperty Telegram Group

Walaupun ada pilihan lain untuk kita yang tak banyak simpanan atau wang tunai seperti membeli hartanah yang masih dalam pembinaan (pemaju tawarkan rebat dan diskaun serta pakej sampai tak perlu bayar apa-apa), kita masih perlu tahu anggaran kos yang terlibat dalam proses pembelian rumah.

kos pembelian rumah subsales

Ini sangat penting supaya kita lebih bersedia dari segi kewangan dan taklah terkejut bila tiba-tiba ada pihak yang terlibat meminta bayaran untuk sesuatu urusan pembelian rumah kita.

Selain bayaran booking/ deposit khususnya untuk pembelian rumah subsales, ada beberapa lagi kos lain yang terlibat juga perlu di ambil kira. Ini bagi memastikan tahap persediaan kewangan bakal pembeli rumah dapatlah dirancang dengan baik.

Secara umumnya, ini antara kos-kos terlibat yang perlu kita sediakan:

Kos Deposit

Biasanya kos deposit adalah 10% daripada harga rumah dan dibayar dua kali.

MjayProperty Telegram Group
 1. 3% dibayar semasa nak booking rumah. Duit booking ni perlu dibayar atas nama akaun agensi hartanah, bukan akaun persendirian perunding hartanah. Pastikan anda menandatangani Offer To Purchase (OTP) sebagai bukti tawaran belian kepada pemilik rumah. OTP ini akan disediakan oleh pihak agensi yang dilantik oleh pemilik rumah.
 2. Baki 7% pula perlu dibayar selepas menandatangani perjanjian jual beli (SPA).

Baki 7% ini juga boleh bayar melalui pengeluaran KWSP. Kalau nak guna KWSP kena mintak izin penjual dulu sebab sesetengah pemilik rumah mungkin nak guna duit cepat. Terma dan syarat tambahan perlulah dibincang sehabis baik sebelum pemilik rumah menandatangani OTP.

Peruding hartanah yang professional sudah pasti akan melakukan soal selidik mengenai latar belakang kewangan dan kemampuan pembayaran anda. Jangan malu, perunding hartanah akan membantu anda. Sila jujur.

Manakala 90% baki bayaran lagi adalah cara tunai atau dengan menggunakan pembiayaan perumahan dari institusi kewangan. (Untuk rumah pertama dan kedua sahaja)

Namun jika tidak cukup modal atau wang simpanan yang mampu dikeluarkan, ia mungkin boleh diselesaikan. Cubalah untuk berbincang dengan penjual / perunding hartanah berkenaan rumah yang hendak dibeli.

Ada pelbagai cara dan jalan penyelesaian yang boleh dilakukan. Antaranya adalah dengan membuat pengeluaran wang KWSP akaun II.

Malahan sekarang ini juga ada bank tempatan yang menawarkan pembiayaan perumahan bantuan penuh atau deposit untuk pembelian rumah pertama. Tetapi ianya tertakluk kepada terma syarat yang ditetapkan.

Kos Yuran Guaman (SPA dan Duti Setem)

Bayaran peguam memang agak mahal. Tapi, bukan semua bayaran tu adalah milik peguam. Peguam perlu uruskan kos-kos berkaitan seperti kos SPA dan Duti Setem.

Selain kos profesional, peguam juga perlu bayar kos disbursement seperti kos carian pejabat tanah, carian kebankrapan dan lain-lain.

Anggaran kasar kos adalah sekitar 3%-4% dari harga rumah.

Kos Berkaitan Perjanjian Pinjaman

Kos ini biasanya dimasukkan sekali dalam pinjaman perumahan. Tapi, sebelum menandatangani surat tawaran daripada pihak bank, letter offer (LO), anda boleh pastikan apakah kos yang akan dimasukkan sekali ke dalam pinjaman bank anda.

Anggaran kasar kos adalah lebih kurang 2.5%.

Kos Penilaian (Valuation)

Ini merupakan kos untuk bayar jurunilai rumah (valuer) yang menilai harga pasaran rumah yang kita nak beli.

Pihak bank akan gunakan panel penilai mereka bagi menilai harga rumah dan akan berikan pinjaman berdasarkan penilaian rumah yang dilakukan oleh penilai ini.

Anggaran kasar kos adalah sekitar 0.25% atau RM1,000. Kos boleh dimasukkan sekali ke dalam nilai pinjaman perumahan.

Kos Takaful / Insurans

Takaful ni tak wajib, tapi sangatlah penting dan sangat digalakkan.

Takaful dapat bantu cover baki pinjaman perumahan kita sekiranya berlaku kematian atau lumpuh.

Takaful untuk rumah ada 2 jenis iaitu:

 • MRTT (Mortgage Reduce Term Takaful) – Biasa dimasukkan sekali dalam pinjaman perumahan.
 • MLTT (Mortgage Level Term Takaful) – Bayaran tidak dimasukkan sekali dalam pinjaman perumahan.

PENTING! BACA: MRTT ATAU MLTT, MANA LAGI BAGUS?

Kos Ejen Hartanah

Pembeli memang tak perlu bayar apa-apa kepada perunding hartanah. So, tak perlulah takut nak beli rumah dengan perunding hartanah.

Duit booking 3% yang kita perlu bayar kepada ejen itu adalah milik penjual rumah. Penjual rumah yang membayar kos agensi hartanah. Begitulah praktis agensi hartanah di Malaysia.

Kesimpulannya, anggaran kasar kos-kos yang terlibat bila nak beli rumah subsales ini perlu ada sekurang-kurangnya 15-16% dari harga rumah untuk selamat.

KOS PENUKARAN NAMA BIL-BIL UTILITI

Jangan ambil mudah untuk penukaran nama dari pemilik lama kepada nama anda setelah selesai mendapat kunci. Antara bil-bil yang perlu ditukar nama ialah;

 • TNB = Tenaga Nasional Berhad
 • SYABAS = Bekalan Air
 • Majlis Perbandaran = Cukai Taksiran
 • Pejabat Tanah = Cukai Tanah
 • Indah Water Konsortium = Pembentungan

Anggaran kos sekitar RM250 – RM450.

Ada sesetengah kos yang kita boleh jimat seperti guna duit KWSP. Ada kos yang boleh dimasukkan sekali dalam pinjaman perumahan (zero entry cost), tapi bayaran ansuran akan jadi lebih tinggi daripada biasa.

BACA: PENGELUARAN KWSP UNTUK PEMBELIAN RUMAH

Pokok pangkalnya rajin-rajinkanlah menambah ilmu sambil kumpul duit nak beli rumah.

Tak kiralah nak beli rumah untuk pelaburan atau duduk sendiri, kita mesti nak untung bila beli rumah kan?

Sebelum berniat mahu membeli rumah, sebaiknya buatlah semakan kelayakan pembiayaan perumahan dengan institusi kewangan terlebih dahulu bagi mengelakkan timbulnya isu atau masalah semasa membuat permohonan.

Boleh datang sendiri (walk in) ke bank-bank yang berdekatan atau bertanyakan dengan ejen hartanah yang mana mereka juga mempunyai banyak senarai nombor telefon banker yang boleh dihubungi.

Kebiasaannyaperunding hartanah juga boleh membantu menguruskan pembiayaan perumahan pembeli dengan bank. Ini kerana mereka juga mempunyai kenalan atau panel bank dari syarikat mereka sendiri.


  Download Ebook percuma!

  Anda nak maklumat PERCUMA tentang peluang-peluang pelaburan dalam bidang hartanah. Sila isikan maklumat di bawah ini. (*wajib diisi)

  Mengenai Penulis

  Jamel Driller

  Seorang peruding hartanah dan usahawan. Kepakaran saya ialah menbantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.

  Kongsi Komen

  Jamel Driller

  Seorang peruding hartanah dan usahawan. Kepakaran saya ialah menbantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.

  Kepakaran saya..

  membantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.