MRTT ATAU MLTT, mana lagi bagus?

M

Bagi yang bakal-bakal pembeli rumah idaman, jangan pening dan keliru bila pegawai bank anda tanya nak MRTT atau MRTA ke nak MLTT atau MLTA. MRTT/ MRTA dan MLTT/ MLTA ni adalah insurans rumah.

Ada juga yang tak pernah dengar pun perkataan ni, apa yang pegawai bank cadangkan, itu yang dia pilih. Apabila terjadi sesuatu, barulah perasan, yang kita beli silap pelan insuran untuk perlindungan rumah kita.

Jangan silap pilih kerana ini melibatkan kos yang akan ditanggung oleh kita sebagai pembeli. Dan kemungkinan kos yang lebih besar yang mungkin kita atau waris kita akan hadapi di kemudian hari.

MjayProperty Telegram Group

BACA: KOS PEMBELIAN RUMAH SUBSALES

Sebenarnya dalam insuran untuk pinjaman perumahan, terdapat 4 jenis insuran yang perlu kita ketahui iaitu;

 1. MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful
 2. MLTT – Mortgage Level Term Takaful
 3. MRTA – Mortgage Reducing Term Assurance (Konvensional)
 4. MLTA – Mortgage Level Term Assurance (Konvensional)

Setiap produk ada kelebihan & kelemahan masing-masing.

MRTT ATAU MLTT?

Assurance merujuk kepada insurans konvensional manakala takaful merujuk kepada insurans islamik.

Sebagi muslim, kita digesa untuk memilih pelan Takaful kerana terma dan syarat untuk insuran tersebut mengikut panduan kewangan Islam.

MjayProperty Telegram Group

Tapi, yang lebih penting untuk kita fahami ialah “R – Reducing“ dan “L – Level“.

REDUCING bermaksud jumlah perlindungan berkurang mengikut baki pinjaman di sepanjang tempoh perlindungan manakala LEVEL bermaksud jumlah perlindungan berkadar rata atau sama di sepanjang tempoh perlindungan berkuatkuasa.

Mortgage Reducing Term Takaful
Mortgage Level Term Takaful

Untuk pengetahuan anda, bank selalunya akan menawarkan MRTT untuk perlindungan pinjaman rumah anda. Ada yang tanya wajib ke kena ambil MRTT? Jawapannya adalah tidak wajib.

Walaupun tidak wajib, bank sebagai pemberi pinjaman, mereka berhak untuk ‘secure’ pinjaman yang diberikan. Salah satu sebab yang paling utama, MRTT adalah lebih selamat pada pihak bank kerana bayaran untuk plan ini dibayar sekali sahaja atau dimasukkan bersama loan anda.

Mungkin anda rasa seperti dipaksa oleh bank tapi persoalannya, jika anda tiada MRTT siapa yang akan bayar baki loan rumah jika berlaku musibah kematian kepada anda (peminjam)?

Jadi di sini, perbandingan yang jelas adalah sama ada MRTT atau MLTT.

KELEBIHAN MRTT

 1. Bayar sekali sahaja
 2. Caruman lebih murah
 3. Ada perkongsian keuntungan selepas polisi tamat.
 4. Boleh dimasukkan kedalam pembiayaan rumah

KISAH AHMAD

Kita ambil contoh kisah Ahmad. Beli rumah dengan pinjaman RM500k. Ambil MRTT dengan harga RM15k, boleh dibayar lumpsum atau dimasukkan ke dalam pinjaman.

Tempoh pinjaman 30 tahun. Andaikan berlaku kematian pada Ahmad pada tahun ke 15 bayaran pinjaman. Baki loan RM250k lagi di bank akan diselesaikan oleh pihak insuran. Selesai dan dapat sebuah rumah.

KELEBIHAN MLTT

 1. Boleh buat pilihan bayaran berkala samada bulanan, suku tahun, setengah tahun atau setahun.
 2. Nilai perlindungan tidak berkurang seperti MRTT.
 3. Boleh pindah milik ke hartanah-hartanah lain.
 4. Jika pembiayaan semula (refinance), polisi tidak akan terbatal.
 5. Ada nilai simpanan. Boleh pakai untuk kegunaan peribadi/ menyelesaikan pinjaman.
 6. Perlindungan Penuh ;
  • Kematian
  • Hilang Upaya
  • Sakit Kritikal
  • Simpanan
 7. Kalau apa-apa terjadi, bayaran untuk jumlah pinjaman, bukan hanya baki pinjaman. Jadi, waris akan dapat rumah dan juga wang.
 8. Boleh disekalikan dengan perlindungan lain seperti Medical Card.
 9. Boleh dijadikan sebagai pelepasan cukai.

KISAH ALI

Ali membuat pinjaman rumah RM500k dan mengambil MLTT perlindungan untuk loan RM500k dengan bayaran bulanan RM250 sebulan.

Tempoh pinjaman Ali adalah 30 tahun.

Pada tahun ke 15, Ali meninggal.

Isteri beliau akan menerima pampasan MLTT berjumlah RM500k + cash value (nilai simpanan semasa)

Baki pinjaman RM250k lagi akan diselesaikan melalui pampasan RM500k + cash value. Selepas ditolak baki pinjaman, baki di tangan isteri adalah RM250k + cash value (simpanan).

Rumah dapat, duit tunai pun dapat! Pastinya bebanan kewangan isteri dan anak anak lebih ringan. Isteri dan anak-anak boleh melangsungkan kehidupan dengan duit itu!

KELEMAHAN MRTT

 1. Hanya diberi perlindungan sekiranya kematian & hilang upaya sahaja.
 2. Tidak boleh di pindah milik. Satu hartanah hanya satu polisi. Jika kita menjual atau membiaya semula rumah (refinnace), kita perlu memohon untuk Polisi baru. Bergantung kepada umur & keadaan kesihatan yang terkini.
 3. Nilai perlindungan berkurang. Bergantung kepada nilai pinjaman.

KELEMAHAN MLTT

 1. Agak mahal kerana mempunyai nilai simpanan.
 2. Pembayaran insuran tidak boleh disekalikan pinjaman.
 3. Perlukan komitmen sepanjang tempoh perlindungan.

YANG MANA SESUAI UNTUK SAYA?

Ini hanyalah pendapat peribadi saya sebagai pelabur hartanah.

MRTT sesuai untuk pembelian rumah kediaman (duduk sendiri) yang mana ia merupakan pembelian jangkamasa panjang. Tidak bercadang untuk melakukan pembiayaan semula nanti. Ia juga sesuai untuk pembeli hartanah yang berumur 35 tahun ke atas. (Jika ambil MLTT, bayaran premium lebih tinggi kerana ikut umur.)

BACA: Kenapa Perlu Beli Rumah Seawal 20 tahun?

MLTT pula sesuai untuk pembelian rumah pelaburan atau jangka pendek. Mempunyai rancangan untuk pembiayaan semula apabila harga hartanah meningkat. Pelan ini sesuai untuk pelabur yang bawah 35 tahun.

Tiada paksaan untuk orang memilih samada MRTT atau MLTT. Bank juga tidak ada kewajipan bagi peminjam pinjaman perumahan untuk mengambil MRTT dengan mereka. Tapi, bank juga akan tetap meminta anda untuk mengambil salah satu insuran ini, untuk melindungi hak bank.


Download Ebook percuma!

Anda nak maklumat PERCUMA tentang peluang-peluang pelaburan dalam bidang hartanah. Sila isikan maklumat di bawah ini. (*wajib diisi)

Mengenai Penulis

Jamel Driller

Seorang peruding hartanah dan usahawan. Kepakaran saya ialah menbantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.

Kongsi Komen

Jamel Driller

Seorang peruding hartanah dan usahawan. Kepakaran saya ialah menbantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.

Kepakaran saya..

membantu anda dalam pelaburan hartanah untuk mendapat pendapatan pasif dan menikmati hidup yang berkualiti walaupun anda dah bersara nanti.